Pitanje br. 58

PITANJE:
Pacijent je primljen na bolničko liječenje zbog osjećaja gušenja pri naporu, prolongiranog kašlja, primjesa krvi u iskašljaju i gubitka na tjelesnoj težini u zadnjih 6 mjeseci. Dostupnim diferencijalno dijagnostičkim pretragama utvrdili smo povećane vrijednosti tumorskih markera, mekotkivnu leziju u donjem desnom plućnom režnju, lezije u jetri koje svojim izgledom upućuju na sekundarizme. S obzirom na nužnost provođenja daljnje invazivne obrade pacijenta smo uputili na liječenje u suradnu ustanovu višeg tipa u kojoj su potrebne pretrage dostupne. Da li se epizoda liječenja može šifrirati s glavnom dijagnozom Z03.1 (Promatranje zbog sumnje na zloćudnu novotvorinu)?

ODGOVOR:
Ne, navedenu šifru bi bilo moguće koristiti jedino u situacijama kada je postojanje zloćudne novotvorine u potpunosti isključeno, što u navedenom primjeru nije slučaj.

Kao glavnu dijagnozu u ovom slučaju potrebno je upisati D38.1 (Novotvorina nesigurne i nepoznate naravi) i dodatne dijagnoze sukladno standardu za šifriranje dodatnih dijagnoza.

Da li Vam je ovaj tekst bio koristan?